Pitate se postoji li neko prirodno sredstvo sa kojim biste mogli da eliminišete sitne boljke koje vas povremeno muče, tipa alergije, problemi sa zatvorom, imunitetom, pa i neke ozbiljnije, kao što su bolesti jetre, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i dr? Ne samo da postoji, nego se i preporučuje kao preventiva zdravima, a dodatak terapiji obolelima – to su hladno ceđena ulja. Ona vam neće pomoći samo kada je zdravlje u pitanju, već ćete uvideti njihov uticaj i na kožu, kosu, nokte… Osećaćete se sjajno, a moći ćete i da pripremate ukusne i zdrave obroke pomoću njih.

Zašto baš hladno ceđena ulja?

Ova ulja su 100% prirodna i čista, visoke nutritivne vrednosti, obiluju antioksidansima, omega 3, omega 6 i omega 9 masnim kiselinama. Dobijaju se mehaničkim hladnim presovanjem delova biljke pri čemu nema visokih temperatura, rastvarača, stabilizatora i aditiva. Zbog toga hladno ceđena ulja poseduju jedinstvenu aromu i miris, jer potiču od sirovine od koje su dobijena.

Ulje divljeg lana

Po čemu je ulje divljeg lana toliko posebno i drugačije? Najveća prednost ovog ulja je što puno teže užegne (oksidira) u odnosu na ulje običnog lana. To je zbog visokog procenta tokoferola u njegovom sastavu, odnosno vitamina E.
Ovo ulje aromatičnog ukusa i zlatne boje koristi se u jelima nakon kuvanja, a veoma je lep začin u salatama. Pored vitamina E, obiluje omega-3 masnim kiselinama, nezasićenim masnim kiselinama. Pozitivno deluje na srce i celokupan kardiovaskularni sistem, na kožna oboljenja, leči žuticu, pospešuje stolicu, izbeljuje kožu i hemoroide, odličan je antioksidans. Ulje divljeg lana mogu bezbedno koristiti i deca.

Ulje sikavice

Biljka sikavica, koja neodoljivo podseća na čičak, iako nije najprivlačnija po izgledu, veoma je zdrava i preporučuje se u svakodnevnoj upotrebi. Njen najznačajniji sastojak je silimarin za koji je dokazano da obnavlja ćelije jetre i podstiče njihov rast. Takođe, utiče i na rast nivoa glutationa u jetri, koji je najvažniji antioksidans za očuvanje jetre. Ovo ulje je veoma pogodno za čišćenje organizma od toksina: hemikalija, alkohola, teških metala i radijacije.
Podjednako je izvrsno za upotrebu u kuhinji kao i u kozmetici: bogato je fitosterolima i vitaminom E tako da na kožu deluju podmlađujući je. Ulje je odlično i u borbi protiv raznih kožnih oboljenja, a preporučuje se i za negu beba i dece.

Ulje nara

Jedinstveno je po svom sastavu – sadrži retku omega 5 masnu kiselinu (punicinska kiselina). Ulje nara predstavlja jedini prirodni izvor ove supstance te je zbog toga veoma moćan antioksidans. Preporučuje se dijabetičarima, jer reguliše apsorpciju glukoze na ćelijskom nivou, poseduje antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva. Pored toga, bogato je fitohormonima pa je idealan za upotrebu u periodu menopauze kod žena. Reguliše kardiovaskularni sistem, a sjajna je preventiva i za kancer debelog creva, pluća, kože, prostate kao i leukemije.
Što se tiče kozmetičkih svojstava, posebno odgovara zreloj i suvoj koži, jer ima regenerativni i podmlađujući učinak. Ulje nara ublažava simptome ekcema i psorijaze, ublažava bore i usporava njihov nastanak, pozitivno deluje na rane i opekotine, posebno nakon sunčanja. Redovnom upotrebom na kožu dekoltea i grudi, vrlo brzo ćete uvideti njegov uticaj na zdravlje i lepotu grudi.

Ulje crnog kima

Naziva se još i ulje crnog kumina i može se svrstati među najlekovitija ulja na svetu. Bogato je nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama, a od aktivnih sastojaka dominantni su terpeni i terpenoidi. Najdelotvorniji je nigelon koji je zaslužan za opuštanje mišića, širenje bronhija, kao i timohinon koji pojačava lučenje žuči, smanjuje holesterol, reguliše probavu i povećanu kiselost organizma. Ulje crnog kima ima pozitivan učinak kod dermatoloških problema, a poseduje i snažno antibakterijsko dejstvo. Sadrži vitamine: A, C, E kao i kompleks B vitamina, zatim minerale: kalijum, natrijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe, folnu kiselinu.
Ulje crnog kima je veoma efikasno u slučajevima: alergija, respiratornih oboljenja (uključujući i astmu), virusa, probavnih smetnji, dijabetesa tip 2, menstrualnih problema, kožnih oboljenja, nesanice i umora, depresije, parazita, urinarnih infekcija, kao prevencija kancera, kardiovaskularnih tegoba, kod artritisa i reume, bolesti zuba i desni, prevenira Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, sprečava gubitak kose i prerano gubljenje pigmenta vlasi, topi kamenje u žučnoj kesi.

Ulje žutog noćurka

Sadrži nezasićene masne (linolna i gama-linolenska) i zasićene masne kiseline, kao i aminokiseline, zatim kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink i vitamin E. Dodatni unos ulja žutog noćurka preporučuje se u sledećim slučajevima: predmenstrualnom sindromu, ekcemima, kardiovaskularnim oboljenjima, virusnim infekcijama, dijabetesu, malignitetima, kod povišenog holesterola. U ovim situacijama, zbog poremećaja enzimskog sistema odgovornog za stvaranje protivupalnih agenasa, ulje noćurka organizam vraća u ravnotežu. Takođe, veoma je delotvorno i u slučajevima lakših povreda i opekotina, kao i u nezi zrele kože. Trebalo bi ga koristiti kao preventivu i lek u sledećim slučajevima: tegoba u menopauzi, reproduktivnih problema kod žena, kožnim oboljenjima (ekcem i dermatitis), za osteoporozu, mastalgiju (bol u dojci), za regulisanje prekomerne težine.

Autor: Milica Tasovac