Veliki potencijal kada je učinak na ljudsko zdravlje krije se u hladno ceđenim uljima koja do nas stižu u svom prirodnom i zdravom obliku. Sjajna su kao preventiva, ali i kao dopunska terapija konvencionalnoj, prepisanoj od strane lekara.

U svakom slučaju, iako je njihovo dejstvo na zdravlje ispitano i utvrđeno, a i dalje se istražuje, preporučljiva je konsultacija sa stručnim licem pre svake njihove upotrebe.

 

Ulje divljeg lana (Camelina sativa) sadrži visoki procenat tokoferola (vitamina E), pa u odnosu na obično laneno ulje teže užegne.

Svesrdno se preporučuje svima koji imaju probleme sa želucem i probavom uopšte. Dnevna doza je 1-3 kašičice ulja na prazan stomak.

U slučaju kožnih oboljenja, 1-2 puta u toku dana lagano se nanosi na obolelo mesto.

 

Ulje sikavice (Silybum marianum) se još naziva i gujina trava, trn svete Marije, Gospin trn, itd. Sadrži sastojak silimarin koji obnavlja ćelije jetre i podstiče njihov rast. Odličan je detoksikator čitavog organizma.

Preporučena dnevna doza je 2 kašičice ili 1 supena kašika (10g).

 

Kao moćan antioksidans, zbog sadržaja retke omega-5 masne kiseline, ulje nara (Punica granatum) leči najrazličitije upale, virusne i bakterijske infekcije. Reguliše kardiovaskularni sistem, a prevenira i kancer debelog creva, pluća, kože, prostate kao i leukemije.

Oralno se koristi po 25 kapi 1-3 puta u toku dana.

Spolja se nanosi par kapi na kožu 1-3 puta dnevno.

 

Ulje koje se smatra jednim od najlekovitijih jeste ulje crnog kima (kumina) (Nigella sativa). Ima pozitivan učinak kod dermatoloških problema, a poseduje i snažno antibakterijsko dejstvo. Blagotvoran je u slučaju alergija, respiratornih oboljenja, probavnih problema, virusa, nesanice i umora, depresije, parazita, gljivica, kao preventiva kancera, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, itd.

Oralno se uzima 3 puta po 1 kašičica pre obroka. Može se piti 3 meseca bez prestanka, a onda se preporučuje pauza od mesec dana.

Na vlažnu i čistu kožu se nanosi mala količina ulja 2-3 puta dnevno.

Nije preporučljivo za decu mlađu od 3 godine, trudnice i dojilje.

 

Ulje žutog noćurka (Oenothera biennis) je sjajan medikament za negu problematične kože, predmenstrualne tegobe, virusne infekcije, lečenje dijabetesa tip 2, razne kancere, u periodu menopauze, za osteoporozu, kao lek za mršavljenje, itd.

Preventivno se pije po 25 kapi jednom dnevno, a terapijski 25 kapi 3 puta u toku dana.

Na obolelu kožu naneti par kapi nekoliko puta u toku dana.

 

Retku pinolensku kiselinu sadrži ulje sibirskog cedra (Pinus sibirica), koje je odličan izvor antioksidanasa. Leči kardiovaskularna oboljenja, probavu, nervni sistem, gljivice, stanja nakon kancera, čireve na želucu, a prevenira arterosklerozu. Treba naglasiti da ga mogu koristiti i deca, i trudnice i dojilje.

Oralno se pije 2-3 puta dnevno po 1 kašičica pre jela (ne metalna). Ne bi trebalo ulje konzumirati noću!

Ulje od koštica kajsije (marelice) (Prunus armeniaca) predstavlja jedno od najboljih ulja kada je u pitanju nega kože, problemi sa kožom, kao i kardiovaskularne bolesti. Može da se koristi i kao laksativ, a kada se pije, sjajan učinak ima na prevenciju kašlja i bronhitisa.

Preventivno, u oralnom obliku, uzima se 10-30 kapi u toku dana.

 

Osim što štiti ćelije kože i usporava proces starenja, ulje od koštica grožđa (Vitis vinifera) poseduje antibakterijske i antiupalne odlike, sjajno deluje na kožu, ali i na celokupan kardiovaskularni sistem.

Kada se koristi u terapijske svrhe, prva 2 meseca bi trebalo da se pije 4-5 supenih kašika dnevno. Nakon toga se oralno uzima 1-2 supene kašike.

 

Boražina je biljka koja prevenira i umanjuje upalne procese. Spisak bolesti i tegoba na koje ulje od boražine (Borago officinalis) pozitivno utiče je veoma dugačak: ima sposobnost da uništi ćelije raka mozga i prostate, leči reumatoidni artritis, upale bešike i bubrega, probleme sa venama, PMS, tegobe u menopauzi, kožne probleme, diuretik je, leči infekcije grla, usta, ublažava kašalj i bronhitis, antidepresiv je, leči nesanicu, probleme sa vidom…

Kada se koristi oralno, a za kožne probleme, pije se 3 puta dnevno po 1 kašičica u toku jela (0,5 do 3g ulja).

U slučaju reumatoidnog artritisa preporučena doza je 7,2g ulja.

 

Ulje argana (Argania) je jedno od najcenjenijih kada je u pitanju nega kože, kose i noktiju. Deluje pozitivno na holesterol, pravilan rad jetre, može da pomogne prilikom mršavljenja, a ustanovljeno je da poseduje i antikancerogena svojstva. Zbog izuzetno visoke koncentracije vitamina E (tokoferola) smatra se pravim eliksirom mladosti.

Za rešavanje kožnih problema savetuju se 2 velike kašike ulja, a na obolela mesta bi trebalo da se lagano utrlja i koža izmasira.

 

Ulje koje najdublje prodire u kožu, a koje je najbolji saveznik suve kože, jeste bademovo ulje (Prunus dulcis). Pogodno je za sve uzraste i svima se preporučuje. Odlično je protiv strija, celulita, akni, bubuljica, ispucale kože, ali i kao masažno ulje.

Kod problema sa artritisiom i reumatizom pravi se kupka od tople vode (ukapati više od 30 kapi bademovog ulja).

Nanoseći bademovo ulje na kožu, leči se ekcem i osip.

 

Autor: Milica Tasovac