Ulje, seme i protein konoplje koje možemo pronaći na policama u našim trgovinama proizvode se iz semena industrijske konoplje koja prema zakonskoj regulativi dopušta maksimalnu količinu od 0,2% tetrahidrokanabinola (THC-a) u suvoj materiji.

 

Botanika i istorija

Konoplja potiče iz kontinentalnih delova centralne Azije odakle se proširila na ostatak sveta. Od tri vrste konoplje u široj je primeni industrijska konoplja (Cannabis sativa L.) niskog nivoa THC-a i široke primene. Karakteristične je visoke i bujne stabljike na čijem vrhu se pri kraju vegetacije razvijaju semenke iz kojih se proizvodi ulje. Nakon demonizacije ove biljke pre početka Drugog svetskog rata i njenog zabranjivanja onda dansa doživljava svoju globalnu renesansu kao niti jedna druga ratarska kultura.

Pozitivno deluju na sve hronične smetnje vezane za kardiovaskularno zdravlje, dijabetes, kožne smetnje, menstrualne problrmr, regulaciju telesne težine.

Kako i gde se proizvodi?

Proivodi se hladnim ceđenjem semenki pomoću pomoću pužnih presa. Ovom ulju popularnost ubrzano raste u celom svetu, pogotovo u razvijenim zemljama. Najveći proizvođači konoplje u svetu su Kina, Francuska, Čile, Ukrajina, Mađarska i Rusija.

 

Po čemu se izdvaja konopljino ulje?

Konopljino ulje je specifične zelene boje zbog većeg procenta hlorofila i karakterističnog je, orašastog ukusa. Ima gotovo idealan odnos esencijalnih masnih kiselina (omega-6 i omega-3) od 2,5:1 i njegovom redovnom konzumacijom možemo značajno uticati na regulisanje ovog odnosa u organizmu. Bogat je izvor tokoferola i sterola.

Esencijalne masne kiseline

Osim što se iz njih može dobiti energija ili što nam služe kao rezerva energije u masnom tkivu, linolna i alfa-linolenska masna kiselina su molekuli koje naše telo ne može samo napraviti, nego ih je potrebno unositi hranom. Druga važna funkcija im je što kao deo molekula fosfolipida izgrađuju staničnu membranu. Fosfolipidi doprinose fluidnosti staničnih membrana, a esencijalne masne kiseline posebno važnu ulogu imaju kao „sirovina“ za sintezu eikosanoida, molekula sličnih hormonima. Eikosanoidi nastaju iz esencijalnih masnih kiselina koje su smeštene u staničnoj membrani i stvaraju se nakon određenog signala unutar stanice. Imaju brojne funkcije u organizmu, na primer, sudeluju u procesu zgrušavanja krvi, širenju krvnih žila, sprečavanju alergijskih i upalnih reakcija.

Idealan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina čine ga pogodnim za negu suve kože, kože sklone iritacijama i upalama, pa čak i za negu atopične i druge problematične kože – hidrira kožu, smanjuje iritacije i napetost suve kože i ekceme, a poznata je i kao delotvorna anti-age kozmetika.

Šta kažu naučna istraživanja?

Nutritivne vrednosti mu se povezuju sa povoljnim odnosom esencijalnih masnih kiselina, prisustvom GLA-e i manje količine antioksidanasa kao što su tokoferoli. Pozitivno deluju na sve hronične smetnje vezane za kardiovaskularno zdravlje, dijabetes, kožne smetnje, menstrualne problrmr, regulaciju telesne težine.

 

Kako ga koristiti?

U kuhinji

Konopljino ulje je zelenkaste boje, lako probavljivo i ugodonog, blagog, orašastog ukusa. Upotrebljivo je u raznim kombinacijama – može poslužiti za salatu, ali možete ga dodati i u biljna mleka iz kućne radinosti, guste sokove, supe, razne namaze itd. Posebno je ukusno u izradi domaće majoneze. Odlično se meša sa drugim uljima jer ima specifičan prepoznatljiv, ali ne i nametljiv ukus. Slično kao i maslinovo ulje, može pomoći da se zamaskira ulje lošijeg ukusa. Nemojte ga termički obrađivati!

Domaća vegan majoneza
3/4 šoljice sojinog mleka
1 i po kašika limunovog soka
1 kašika senfa
3/4 šoljice maslinovog ulja
so
biber

Mešajte prva četiri sastojka oko pola minuta. Dok mešate, polako dodate ulje, sve dok smesa ne postane homogena, glatka i gusta. Dodajte soli i bibera. Probajte i dodatno začinite ako je potrebno. Majoneza može stajat u frižieru nekoliko dana, ali je najbolja ako se posluži sveža.

 

U kozmetici

Konopljino ulje je prava injekcija esencijalnih masnih kiselina nužnih za metabolizam kože. Idealan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina čine ga pogodnim za negu suve kože, kože sklone iritacijama i upalama, pa čak i za negu atopične i druge problematične kože – hidrira kožu, smanjuje iritacije i napetost suve kože i ekceme, a poznata je i kao delotvorna anti-age kozmetika. Manje je uobičajeno kao ulje za negu masne kože, osim u laganim emulzijama. Može se koristiti i čisto bez dodataka eteričnih ulja, ili pak mešati sa drugim baznim uljima.

Anti-age serum za suvu kožu
30 ml konopljinog ulja
10 ml ulja pšeničnih klica
5 kapi eteričnog ulja ruzmarina
5 kapi eteričnog ulja lavande

Sve dobro promešajte, ulijte u tamnu bočicu i dobro protresite. Uveče nanosite na čistu i vlažnu kožu.

 

*Preuzeto iz knjige „Hladna prešana ulja“ dr sc. Marko Obradović