Ima li nekoga ko danas nije čuo za maslinovo ulje, kokosovo, bademovo, suncokretovo ili laneno?

Verovatno su ova ulja jedna od najzastupljenijih u kulinarstvu, ali u poslednje vreme i u kozmetici, kao i na polju prirodne medicine. Sve više se otkriva snaga hladno ceđenih ulja, posebno onih koja se dobijaju od nekih starih biljnih vrsta, koje su u prošlosti bile daleko više zastupljenije nego što su to danas. Ali se, srećom, polako i sigurno njihov značaj revitalizuje.

Tako su se, osim ulja nara, žutog noćurka, bundevinog, susamovog, orahovog i repičinog, poslednjih godina na tržištu pojavila i kvalitetna hladno ceđena ulja poput: crnog kumina, sikavice, boražine, semenki grožđa, čia semenki, maka, konoplje, od koštica kajsije, šljive, itd.

Bilo da želite da se podmladite spolja ili iznutra, tako što ćete regenerisati kožu, smanjiti bore i usporiti starenje organa i tkiva, ili su vam, pak, problem strije i celulit, akne, slaba i tanka kosa, digestivni sistem, hemoroidi, vene, alergije, loš imunitet…– hladno ceđena ulja su pravi izbor za vas. Na vama je samo da utvrdite koje je najidealnije za rešenje vaših problema. Koristeći ih prilikom spremanja omiljenih obroka, kao dodatak redovnoj terapiji prepisanoj od strane lekara, ili jednostavno kao prirodno sredstvo za ulepšavanje i detoksikaciju organizma, vrlo brzo ćete uvideti snagu i moć ovih „životnih eliksira.“

 

Ulje sibirskog cedra

Naziva se još i ulje pinjola, sibirskog bora, cedrovo ulje. Izuzetno je po svom sastavu pošto sadrži pinolensku kiselinu (neke vrste je sadrže i do 25%), koja je sjajan antioksidans, zatim vitamin E, omega-6 masnu kiselinu, kao i fenole. Takođe, od vitamina treba izdvojiti i vitamine A, B i D, a od minerala: bakar, magnezijum, silicijum, vanadijum, kalijum, fosfor, kalcijum, molibden, jod, kositar, bor, cink, titanijum. Od aminokiselina ih poseduje čak 19.

Ulje sibirskog cedra nije pogodno za kuvanje i prženje, pošto ima nisku tačku dimljenja, ali je za začinjavanje hladnih zakuski i salata izvrsno.

Benefiti ovog ulja na ljudsko zdravlje su brojne i nezanemarljive: suzbija preterani apetit te tako može pomoći u procesu mršavljenja, smanjuje loš holesterol i sprečava zadebljanje zidova arterija, ima pozitivno dejstvo na probavu, nervni sistem, metabolizam, kognitivne i fizičke sposobnosti, leči čireve na želucu, normalizuje krvni pritisak, prevenira arterosklerozu, odlično je za saniranje rana i opekotina, štiti kožu od gljivica i isušivanja, može se koristiti i za masažu, a veoma dobre rezultate daje i u procesu oporavka pacijenata obolelih od karcinoma. Takođe, treba istaći da ovo ulje bezbedno mogu koristiti i trudnice, dojilje i deca.

Ulje koštica kajsije

Poznato je da je egipatska kraljica Kleopatra veoma cenila ovo ulje i imala poverenja u njega. Naime, svaki dan ga je nanosila na kožu, zbog čega je imala sjajan ten, a njena lepota je bila neprikosnovena.

Ulje od koštica kajsije (marelice) bogato je vitaminima A, E, B17, kao i linolnom i oleinskom esencijalnom masnom kiselinom. Takođe, u svom sastavu poseduje i vitamin F, koji je ovde interesantan jer se nalazi u obliku aktivnijem nego u drugim uljima – prevenira loš holesterol, stvaranje tromba u krvi i kardiovaskularne probleme uopšte. Od minerala su prisutni: mangan, fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, jod i cink.

Ovo ulje je savršeno rešenje ako imate kožne probleme – od opekotina, suve kože zbog vetra, iritacija, svraba, tvrdih stopala, laktova, ili su vam, pak, problem bore na licu. Nakon njegovog nanošenja, primetićete da je koža mekša, elastičnija i da poseduju visoku dozu glatkoće.

Ako ga koristite kao lek, oralno, sprečava kašalj, bronhitis, a izvrsno je i kao laksativ. Odlično je kao prevencija simptoma astme i tumora. U ovom obliku, oralnom, se ne preporučuje deci.

U kuhinji se može bez problema koristiti za prženja i kuvanje uopšte.

 

Ulje od semenki crnog grožđa

Ako ste do sada, jedući grožđe, izbacivali koštice iz njega, vreme je da to promenite. Ne morate ga gristi i žvakati, jer pomalo gorči, ali bi definitivno trebalo da ove sitne semenke progutate i tako unesete veoma bitne i hranjive materije u svoj organizam. Antioksidansi su, deluju protivupalno, antitoksično, jednom rečju usporavaju starenje organizma, a imaju veoma jak zaštitni uticaj na ćelije kože.

Ulje koje se dobija od koštica grožđa izuzetno je cenjeno zbog obilja omega-6 masnih kiselina u sebi, koje inače ljudsko telo ne može samo da proizvede. Takođe, sadrži i vitamin E, a izuzetan je i antioksidans.

Blagotvoran učinak ima, pre svega, na kardiovaskularni sistem (reguliše holesterol, jača krvne sudove, snižava visok krvni pritisak, umanjuje potencijalne krvne ugruške), zatim na kožu (regeneriše je, ublažava opekotine nakon sunčanja), poseduje antibakterijska i antiupalna svojstva, usporava proces starenje celokupnog organizma, antialergen je, štiti pluća, jača imunitet.

Može se koristiti u kuhinji, ali radije se preporučuje kao dodatak jelima i salatama, nego za prženje i kuvanje. Smatra se da, ipak, najpozitivnije rezultate daje u kozmetici, u nezi kože i kose.

 

Ulje boražine

Ovo ulje čudnog naziva, a nesvakidašnjeg izgleda biljke od koje se dobija, prelepog cveta, kao da je još jedna potvrda da su najneobičnije pojave u prirodi i najučinkovitije.

Boražina je bogata linolenskom i gama-linolenskom kiselinom, što je posebno bitno, jer su ova biljka i njeno ulje najveći izvori ove kiseline, koja inače sprečava upalne stanja i procese. Takođe, sadrži još i nezasićene masne kiseline: palmitinsku, oleinsku i linolnu, što je veoma dragoceno, jer u odnosu na ulje noćurka, poseduje duplo više nezasićenih masnih kiselina.

Zbog gama-linolenske kiseline u svom sastavu, ulje boražine je visoko cenjeno jer poseduje brojne benefiti na ljudsko zdravlje: umanjuje simptome reumatoidnog artritisa, preporučuje se i za decu i starije osobe, kao i u svim kurama nakon bolesti, može uništiti ćelije raka mozga i prostate, kao i sprečiti širenje malignih ćelija, ubrzava oporavak kod pacijenata lečenih od karcinoma, pozitivno deluje kod upale bubrega i mokraćne bešike, upale vena, klimakteričnih tegoba i PMS-a, odličan je zaštitnik od upale grudi i trbušne maramice, ima diuretska svojstva, leči rane i ožiljke, ispucalu kožu, strije, ekceme, psorijazu i neurodermitis, usporava nastanak bora, učvršćuje kožu, hidrira je, obnavlja, pročišćava i tonizira, deluje protiv autoimunih bolesti, ima pozitivan efekat kod bronhitisa, kašlja, infekcija grla i usta, štiti zdravlje zuba i desni (čaj od boražine), jača energiju, koncentraciju i imunitet, deluje kao antidepresiv, lek je protiv nesanice, blagi je sedativ, sprečava oštećenja vida i noćno slepilo.

Ulje boražine je veoma pogodno za negu kože, posebno kod problema izazvanih hormonskim promenama.

U kuhinji se može koristiti u vidu čaja, sirćeta, soka ili tinture. Pošto poseduje veoma osvežavajući ukus, koji se može porediti sa krastavcem, koristi se u salatama, pićima i sirevima.

 

Ulje argana

Pošto potiče iz jugozapadnog Maroka, ovo ulje se naziva još i marokansko ulje, a drvo argana je veoma cenjeno, što svedoči i njegovo popularnije ime među prastanovnicima severne Afrike – “drvo života.” Da bi se dobio litar ovog skupocenog ulja, potrebno je jako mnogo svežih plodova, kao i skoro ceo jedan dan rada. Čitava proizvodnja se radi ručno, pa zato ne treba da čudi zašto je pravo, hladno ceđeno ulje argana i veoma skupo. Ali definitivno vredi svaku paru.

Nezamenjivo je kada je u pitanju nega kože, kose i noktiju. Zbog visoke koncentracije vitamina E, arganovo ulje ima učinkovito dejstvo u lečenju ožiljaka, ekcema, kao i suve i oštećene kose. U toku letnjih meseci izvrsno štiti kožu od UV zračenja, pošto sadrži u sebi karoten. Usporava znake starenja, hidrira, regeneriše i deluje protivupalno. Sjajno deluje na moždane funkcije i povećava koncentraciju spermatozoida. Normalizuje nivo holesterola, potpomaže mršavljenje, pozitivno deluje na rad jetre, a sadrži i materiju skotenol, koja ima antitumorna svojstva.

Ne masti kožu pa ga mogu koristiti svi koji imaju mešoviti tip kože. Posebno se preporučuje upotreba uveče, pre spavanja, zbog vitamina A i E, koji će ublažiti bore i sitne nepravilnosti na koži lica.

Koristi se u spremanju jela, u Maroku je deo tradicionalne kuhinje. Ima blag i prijatan ukus, pomalo podseća na orah. Ne bi trebalo da se termički obrađuje, već se preporučuje konzumiranje u izvornom, sirovom stanju. Mogu se njime prelivati salate ili se mazati kriške hleba.

 

Bademovo ulje

Poznato je da su još stari Rimljani u toku venčanja mladence posipali bademima, jer su ih smatrali simbolom plodnosti. Ovo sjajno voće, koštuničavog porekla, ima svakako pregršt pozitivnih svojstava.

Bademi sadrže visok nivo belančevina, vlakana, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, mangana, bakra, cinka, selena, niacina, riboflavina, folnu kiselinu, kao i veoma bitan vitamin E. Ovaj vitamin je antioksidans, kao i sjajan saveznik kože – ima izuzetan efekat u nezi suve kože.

Bademovo ulje sadrži visok procenat oleinske kiseline (oko 70%), dok je linolna zastupljena u manjoj količini (oko 20%) i ima blagotvoran učinak na suvu kožu. Ovo hladno ceđeno ulje od svih ulja prodire najdublje u kožu, dopire čak do potkožnog tkiva i veoma je prijatno za svakodnevnu upotrebu i masaže, jer ne ostavlja mastan trag. Poboljšava ten, čini kožu sjajnom i glatkom, ublažava iritacije, leči ispucale usne. U trudnoći je čest prijatelj žena, pošto prevenira nastanak strija i celulita. Čisti pore i tako umanjuje nastanak akni i bubuljica.

U kuhinji je bademovo ulje veoma cenjeno i često u upotrebi. Pre svega, zbog svog blagog i prijatnog ukusa. Poseban šmek daje ako se stavi u salate i marinade. Za pripremanje poslastica mu nema ravnog. Pogodan je i za mesa, tako što se nanosi u tankom sloju na ćureće ili pileće meso sa žara, neposredno pre serviranja.

 

Autor: Milica Tasovac