Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Akai prah organik 100g

1,800.00 RSD

Opis

Akai ili "kupus palma" je tropska palma poreklom iz Amazonskih šuma u Južnoj Americi. Ona obilno raste u plavnim područjima šume Varzea u slivu reke Amazon u Brazilu, gde godišnja količina padavina može preći 2.500 mm. Akai palma obično raste između 30-40 metara u visinu i raste u malim šumarcima od oko 20 stabala, ali može se naći i u gustim šumama do 7.000 stabala po hektaru čije se grane spajaju i formiraju svod Amazonskih šuma. Plod akai drveta se bere tokom suve sezone u periodu od maja do novembra, i tada predstavlja vitalnu komponentu ishrane lokalnih stanovnika koji piju do 2 litra razređenog soka akai pulpe dnevno. Tokom ostatka godine akai nastavlja da se redovno nalazi u svakodnevnoj ishrani Brazilaca, i čini 40% od ukupnog unosa hrane tradicionalne Kabolko populacije. Akai pulpa se tradicionalno služi u tikvi pod nazivom "Cuias" sa tapiokom i može da se konzumira ili slano ili slatko, a u južnom Brazilu se jede hladno pomešan sa granolom.

Svako akai drvo daje do 1.000 kg voća, gde je pojedinačna težina voća samo nekoliko grama. Plod akai palme je okrugao i između 1,5 i 2 cm širine, sa velikom semenkom i tankim slojem pulpe. Akai bobice menjaju boju tokom sazrevanja, od bele preko maslinasto zelene do sjajne crne boje što ukazuje da su spremne za branje. Najkvalitetnije bobice imaju blago beli praškasti sloj na ljusci. Naš akai dolazi iz Pare sa severa Brazila. Lokalno stanovništvo koje zarađuje za život od žetve akai bobica poznato je kao Ribeirinhos ili "ljudi koji žive na reci". Oni formiraju zadruge da bi svakodnevno brali akai voće i odneli ga na pijacu, pre nego što se transportuje nizvodno na obradu.

Sveže voće se zatim pažljivo očisti i opere pre nego što se pulpa izvadi, pasterizuje se i zamrzne. Naš akai je osušen zamrzavanjem u roku od 24 časa od trenutka berbe kako bi se očuvao proizvod bez upotrebe zračenja. Kvalitet naših akai bobica osušenih zamrzavanjem je očigledan po boji; izrazito duboko ljubičasta boja koju proizvodi antocijan cijanidin. Sušenje zamrzavanjem podrazumeva izlaganje akai pulpe na temperaturama od - 40° C, vakuumskoj sredini, koja eliminiše sve vode kroz proces koji se zove sublimacija. Tokom prerade akai bobica kroz druge metode čuvanja kao što je sprej sušenje (grejanje na temperaturama preko 80° C za uklanjanje vlage) i standardnim smrzavanjem može doći do neprijatnog braon praha.

Akai je bogat magnezijumom, kalcijumom i dobar je izvor gvožđa. Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama organizma, uključujući i doprinošenju normalnom funkcionisanju mišića, prenosu informacija kroz nervni sistem i održavanju zdravih kostiju i zuba. Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizma i smanjuje umor. Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika kroz telo; takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnoj funkciji imunog sistema i smanjenju umora.

Način upotrebe: Preporučeni dnevni unos od 1-3 kafene kašičice. Možete ga dodati u sladoled i zdrave poslastice, ili u vaš omiljeni napitak kao što je sok, biljno mleko, proteinski šejk, smuti...

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram