Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Psilijum ljuspice organik 100g

600.00 RSD

Opis

Psilijum ili indijska bokvica (lat. Plantago ovata) je jednogodišnja biljka koja se uzgaja u nekim zemljama Evrope i Azije, a najviše u Indiji.

Psilijum sadrži polisaharidne sluzi čije je svojstvo da na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta. Zbog toga se psilijum smatra prirodnim i neškodljivim laksativnim sredstvom za čišćenje digestivnog trakta i izbacivanje otrova.

Korisni sastojci se nalaze u opni semena odnosno ljuspicama.

Način upotrebe psilijum ljuspica za detoksikaciju organizma: Preporučeni dnevni unos je 1 supena kašika (5g) koja se rastvori u čaši vode, čaja ili soka. Ovako pripremljen napitak treba konzumirati što pre, pošto će psilijum nabubriti, a taj proces bi trebalo da se odvija u želucu. Preporučena količina napitka je 1-2 čaše dnevno. Potrebno je zatim dodatno popiti čašu vode i tokom dana unositi veću količinu tečnosti (6-8 čaša) da bi se postigao bolji efekat. Ovaj vid detoksikacije nije preporučljiv za decu, trudnice i dojilje.

Pravljenje hleba i peciva: Psilijum ljuspice mogu da se melju, recimo u mlinu za kafu, da bi se dobio prah. U toj formi se koriste kao dodatak bezglutenskim brašnima. Testa sa bezglutenskim brašnom i psilijumom postaju više kao „prava” testa, masa ostaje kompaktna i peciva se ne mrve. Takvim testima nije potrebno dodavati brašno koje sadrži gluten.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram