Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Spirulina prah organik 100g

1,100.00 RSD

Opis

Spirulina je mikroskopska višecelijska cijanobakterija (modro-zelena bakterija ili modro-zelena alga) koja se prirodno nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike. Ona je vrlo jednostavan drevni oblik života koji proizvodi svoju energiju od sunčeve svetlosti kroz fotosintezu koristeci plavi pigment fikocijanin, pa se spirulina ponekad naziva i "plavo zelena alga". Međutim, spirulina zapravo nije alga, niti biljka – već nešto između, koja se prvi put razvila pre oko 3,6 milijardi godina.

Cijanobakterije kao spirulina mogu da prežive u ekstremnim uslovima koje drugi mikroorganizmi ne mogu da tolerišu - alkalnu pH vrednost 11 i temperature do +45° C. Takođe spadaju u grupu fotoautotrofnih bakterija - koriste ugljen-dioksid iz atmosfere i sunčeve svetlosti za stvaranje energije, i iz tih razloga se veruje da su jedan od prvih organizama koji su se nastanili na zemlji. Takođe se smatra da je doprinela promeni atmosfere od ugljen-dioksida u kiseonik, omogucavajuci drugim oblicima života da se razvijaju.

Pošto Spirulina ima tako visoku toleranciju na soli i napreduje u vodama koje su snažno alkalne, ona obično raste u monokulturi u kojoj većina mikroorganizama ne može da opstane, a spirulina voli takvo okruženje. To znači da organski uzgajana spirulina ne zahteva upotrebu bilo kakvih hemijskih pesticida da je štite, jer su uslovi za rast prirodno negostoljubivo okruženje za druge organizme.

Naša spirulina se uzgaja na poluostrvu u Južnom kineskom moru. Ova lokacija je idealna za gajenje spiruline jer nudi dosledno tople temperature i duge sunčane sate koji su neophodni za produktivne stope rasta. Farma je okružena netaknutom prirodnom šumom i potpuno je izolovana od urbanih područja i izvora poljoprivrednog zagađenja. Naša spirulina je rutinski testirana na prisustvo žive, olova i drugih zagađivača, radi sigurnosti da je gotov proizvod potpuno čist i ne predstavlja opasnost od trovanja teškim metalima.

Pored toga, svakodnevno se uzorkuju ribnjaci i testiraju na pH vrednost i optičko čitanje gustine, koja meri koncentraciju spiruline u vodi i govori nam kada je spremna za branje. Potrebno je oko 2 meseca neprekidnog rasta da može da se bere po prvi put, ali nakon toga raste tako brzo da može da se bere svake nedelje.

Spirulina se uklanja iz vode prolazeći kroz finu mrežu koja hvata mala vlakna. Skupljena spirulina se zatim prosejava, prebacuje se u bazen za pranje, a zatim čisti rukom preko otvora sita kako bi se osiguralo da samo čista spirulina ide na dalju preradu. Mokra spirulina se smešta u komoru za sušenje koja brzo uklanja vlagu isparavanjem, a čuva sadržaj hranljivih materija ostavljajući fini zeleni prah koji se može odmah upakovati, ili presovati u spirulina tablete.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram