Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Cejlonski cimet u prahu organik 100g

400.00 RSD

Opis

Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.

Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.

Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu. Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.

Način upotrebe: od 1/2 - 1 kafena kašičica (1-6g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram