Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Proso oljušteni Beyond organik 500g

440.00 RSD

Opis

Proso ne sadrži gluten i zato je idealna namirnica za sve obolele od celijakije.

Koliko je zrno prosa bogato sastojcima toliko je raznoliko za primenu u kulinarstvu. Može se kuvati, pržiti ili peći, za najukusnija variva, piree, kolače, torte, pudinge, salate…

Odlično je to što se zbog svoje alkalne prirode može kuvati bez ili sa vrlo malo dodate soli, a budući da spada u mekane žitarice kuva se od 15 do 20 minuta.

Moderna gastronomija još uvek nije iskoristila sve prednosti upotrebe prosa, no možda će upravo ta jednostavna žitarica nezahtevnošću kod uzgoja i lakoćom pripreme postati presudna u prehrani koju karakterše povratak iskonskim namirnicama.

Važno je napomenuti da je proso jedina žitarica koja podržava alkalnost našeg organizma

Korist prosa za ljudsko zdravlje

Odavno se smatralo da proso pomaže protiv kile (hernija, bruh). Ljudima koji pate od ove nevolje savetovali su da se proso skuva u mleku i koristi kao mlečna kaša srednje gustine. Smatralo se da je kaša od prosa korisna protiv proliva i da je sredstvo za mokrenje. 

Sredstvo za mršavljenje

Savremena medicina i naturopatija predlažu druga područja za lekovitu primenu prosa. Proso u bilo kom vidu – sirovo, u zrnu, kaša, ili pripremljeno u rerni kao zapečeno jelo, kao krem ili puding (ali, samo bez soli, i ulja!) – korisno je za ljude koji pate od debljine. Dobrim žvakanjem ove hranjive, ali vrlo ukusne hrane bez dodataka, dobija se brz osećaj sitosti, neophodne kalorije, kao i vitamini i mineralne soli.

Dijabetes

Proso se široko primenjuje u dijeteskoj ishrani dijabetičara.
• 1 čašu prosa kuvati u 1 litri vode dok se u celosti ne raskuva. Smesi dodati 200 g sveže izrendane bundeve i kuvati još 20 minuta. Prema ukusu se može dodati so i ulje. Potrebno je 20 dana jesti ovu kašu za večeru.
• Na čašu prosa dodati 2 kašike ulja, so prema ukusu i 4 čaše vode. Kuvati prvo na jakoj, a zatim na slaboj vatri, sve dok proso ne bude nežno kuvan. Takav proso se može koristiti za pripremu kroketa, uštipaka, kaša i drugih jela. 

Za jačanje

Dobri rezultati su u primeni sledećeg sredstva za jačanje: 50 g prosa u zrnu i po 100 g zrna raži, ječma i kukuruza kuvati u 5 litara vode dok se kukuruz ne skuva. Procediti, sirovinu isciediti i čaj staviti na hladno i tamno mesto. Piti ga zajedno s medom i limunom umesto vode.
Ovom čaju se mogu dodati i čajevi od šipka ili crvene oskoruše. Umesto meda se može koristiti slatko od voća (jagoda, ribizla).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram