Zdravologija
0.00 RSD
Zdravologija
Zdravologija

Susam integralni Bio špajz organik 200g

430.00 RSD

Opis

Integralni susam se gaji u dolinama planinskih Mediteranskih predela i predstavlja prirodni antioksidans. Odgajan je na zemljištu koje je bogato kalcijumom, fosforom, silicijumom, cinkom i magnezijumom i zbog toga mu je ukus raskošan.

Pored visoke vrednosti kalcijuma, hranljivost integralnog susama ogleda se
pre svega u bogatstvu esencijalnim aminokiselinama posebno linolinskom i oleinskom kiselinom. Polovinu sadržaja semenki susama cine ulja koja sadrže visok procenat oleinske i linolne masne kiseline, dok oko petinu sadržaja cine proteini visoke biološke vrednosti. Susamove semenke su vrlo dobar izvor bakra i mangana, a isticu se i sadržajem magnezijuma, kalcijuma, gvožda, vitamina B1, cinka i prehrambenih vlakana. Semenke susama sadrže i dva jedinstvena spoja iz grupe lignana: sezamin i sezamolin. Lignani su fitohemikalije koje se odlikuju brojnim pozitivnim svojstvima, među ostalim imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram