Opis
Criollo je jedna od najcenjenijih premijum sorti kakaa u svetu. Zrna Criolla su ekstremno osetljiva na različite uticaje iz okoline pa ih je dosta teško uzgajati. Vremenom ovaj kakao postaje sve ređi, na račun manje kvalitetnih, neretko hibridnih sorti, koje su pogodnije za masovnu proizvodnju i obradu. Danas se procenjuje da Criollo zauzima tek 1 do 5% ukupne svetske proizvodnje kakaa. Sa druge strane, većina proizvođača ističe da nudi upravo ovu sortu kakaa, ali na pitanje o njegovom poreklu – nemaju odgovor. Sam naziv Criollo na španskom znači „domaći“, te zato većina farmera u zemljama Latinske Amerike svoj kakao nazivaju upravo ovako, iako se ne radi o toj sorti. Pored toga, originalni peruanski Criollo se, zbog svojih vrhunskih svojstava, meša sa drugim sortama i hibridima. Ukus pravog Criolla opisuju kao delikatan (ne previše intenzivan) ali opet kompleksan, ne toliko karakterističan za standardni čokoladni ukus, ali izuzetno bogat u sekundarnim notama koje dugo traju. Zato ga nazivaju princem kakaa i stavljaju kao sastojak posebnih čokolada.